Raceverslag Ducati Club Races 2018

Broederstrijd Kock tijdens Ducati Clubraces Assen.

Afgelopen weekend vond de 39e editie van de Ducati Clubraces plaats op Assen tijdens het 40 jarig bestaan van Ducati Club Nederland. De broers van Racing Team Kock waren er opnieuw bij en zorgden voor een mooie bijdrage door de gehele wedstrijd onderlinge strijd te voeren en als nummer 4, 5 en 6 over de finish te komen.

Jammer, niet in de prijzen maar wel een heerlijk gevoel. De commentator verbaasde zich over het feit dat de rondetijden nagenoeg gelijk waren van de 3 broers en dat ook nog eens nagenoeg de hele wedstrijd lang. Cecile gaf de juiste uitleg; “Ze rijden al meer dan 10 jaar met elkaar dezelfde wedstrijden en nemen ook nog eens meer en meer deel aan endurances”. We communiceren daarnaast ook over de mogelijkheden ter verbetering en dan moeten we elkaar natuurlijk wel kunnen zien tijdens de wedstrijd.

Het voelt ook goed maar we nemen geen onnodige risico’s, want stel dat we er elkaar vanaf rijden. Marcel liet meerdere malen het voorwiel zien aan Harold die in het midden reed. Hij remde Johnny eenmaal uit voor de GT chicane maar kwam er te traag uit, waardoor Johnny de leiding weer nam. Het treintje liep als zodanig in deze eerste wedstrijd door tot aan de meet, waarbij de snelste rondetijd van Johnny 1.48.615 bedroeg, Harold klokte een 1.48.372 en Marcel 1.48.341.

Op zondag stellen we ons in de Ducati Challenge opnieuw op positie 6,7 en 8 en gaan 38 man van start. Maar na een ronde gaat het al mis en volgt de rode vlag. Het is een ernstig ongeval waardoor Geert Schepens in het ziekenhuis beland (maar gelukkig al wel weer thuis is > beterschap) en het wachten duurt lang. Snel worden de bandenwarmers er voor de pitbox opgezet maar de motor is veel te warm en kan nauwelijks worden gekoeld. Met een buiten temperatuur van meer dan 30 graden is het ook wel uitzonderlijk op Assen. Een herstart volgt en daar is Harold nu ook beter weg en we sluiten opnieuw in dezelfde formatie aan als in de eerste wedstrijd. Nu rijdt Johnny op de 3e plaats en kan dus in de prijzen eindigen. Harold moet zijn motor naar de kant brengen waarbij Jarno Fredriks, die ons in beide wedstrijden op de hielen zat, goed scherp was en hem nog net kon ontwijken. Het vermogensverlies met een defecte motor als gevolg betekende einde wedstrijd. Marcel sloot aan en ondanks dat hij op afstand achter Johnny op de 4e plek reed, beklom hij na de race toch het podium. Hoe dat komt? Voor de wedstrijd was de startopstelling gewijzigd en Johnny was de eerste die daardoor op een foute plek van start ging en kreeg daardoor strafseconden.

Bij het binnenrijden had Marcel de situatie niet door en wilde eerst niet naar het podium komen. Vol onbegrip wees hij naar Johnny die daar hoorde te staan. Die was al even verbaasd dat hij werd tegen gehouden. Het duurde even, maar vol enthousiasme betrad Marcel het podium en ontving een prachtige prijs voor de 3e plaats. Die ligt vast en er stond in ieder geval een Kock op het podium; in onze prijzenkast zien we tenslotte geen verschil wie van ons 3-en de prijs heeft binnen gehaald.

Aan het eind van de dag volgde nog een race in de Desmoquattro met de allersnelsten dit weekend. Claudio Corti reed een rondje zelfs in 1.42. Johnny ging vanaf positie 10 van start en Marcel stond precies achter hem op plek 13. Opnieuw wisten ze bij elkaar te blijven en Johnny kwam de meet over als 6e en Marcel als 8e.  Rondentijden werden niet meer verbeterd en met een goed gevoel om toch bij de 10 snelsten van de 177 Ducati deelnemers te horen dit weekend, voelt best goed.

Eind Juni gaan we naar de Nürbergring voor de endurance waar we 6 uur lang de Yamaha delen. Begin juli is dan de 501 km. van Assen en nemen daar deel aan de endurance met de 3 Ducati’s om vervolgens in augustus weer de 6 uur van Farncorchamps op te pakken.