Race verslag – Redbull 2014

Johnny Kock succesvol op Red Bull Ring Oostenrijk.

Een nieuwe ontdekking, ieder seizoen opnieuw. Dat is een wens van de 3D-Cup om jaarlijks in ieder geval 1 nieuw circuit te rijden. En dat is gelukt! Dit jaar waren drie machtige circuits in het zelfde weekend beschikbaar; Donington, Brno en de Red Bull Ring waarbij de voorkeur uitgang naar de Red Bull Ring als nieuw baan maar wel met een onderbuik gevoel om de andere twee te moeten laten schieten.

Maar goed, er moet gekozen worden en aangezien het vakantietijd is was Oostenrijk wel een uitdaging. En wat voor één. Een prachtig aangelegde baan met een evenzo schitterende nieuwe accommodatie.

Johnny moest al op woensdag vertrekken om de uren te verdelen vanwege de rijtijd, de anderen kwamen op donderdagavond aan. De tent was net opgezet, in de stromende regen en dat hadden we daar juist niet verwacht.

Op de vrijdag was het de baan verkennen terwijl anderen al een trackday hadden gehad. Een baan waar hoge snelheden worden gehaald en goede remkracht nodig is. Maar daarbij moet de motor het wel doen. Dat lijkt een cliché maar vraag het Jan Petersen die nog niet eens 1 hele ronde heeft mee kunnen maken. Hij was gauw klaar en heeft de boel ook dezelfde dag ingepakt. Voor Marcel gold nagenoeg hetzelfde: schakelproblemen schakelden hem uit en waar Jan en Piet van Middelkoop nog alles op alles hebben gezet om de schakelvork recht te zetten en zelfs een nieuwe te monteren, mocht het toch voor Marcel niet baten en kon dus verder niet van start gaan.

Johnny was blij met deze nieuwe baan en dat was aan de rondetijden te zien. Maar ook Harold kwam goed mee en kon in de eerste kwalificatie toch een 7e tijd noteren met 1.41 waar Johnny onder de 1.40 dook. Maar daar bleef het voor Harold ook bij. Ondanks het prachtige weer kon er zaterdags niet genoten worden en bij iedere sessie was het uitproberen of de koppeling juist functioneerde. Deze deed het op de paddock prima en als de motor warm was nog voor de helft en bij het oprijden van het circuit nagenoeg geen koppeling meer. Iedere keer weer een verassing als je met 240 km. per uur aan komt rijden en een haakse bocht moet nemen en je afvragen of je op tijd tot stilstand komt. Dit is geen rijden en na een rondje de baan weer verlaten.

Zaterdags stonden 3 kwalificaties gepland en alleen Johnny kon namens Racing Team Kock optreden en naar behoren Hij verbeterde zijn tijd als enige en verbeterde zijn 6e positie naar die van nummer twee met een rondetijd van 1.38, achter Atiba Belgrave die fier vooraan reed met 1.35.

In de avond had Anette haar nek uitgestoken voor een gezellig 3D samenzijn. Een iedere kon pizza of schnitzel bestellen en gegeten werd in pit box 2. Hier werd zelfs een gratis biertje geschonken maar wij moesten terug naar de tent om daar Freek en Angelina te begroeten van Grolleman Transport. Zij waren naar Oostenrijk gekomen om daar de wedstrijden te komen bekijken en hierna de truck met oplegger naar Nederland te rijden, zodat wij alen daar nog een aantal dagen vakantie konden vieren. Dat is wel bijzonder en wordt enorm gewaardeerd.

De weersvoorspelling voor de zondag waren niet best. D.w.z. voor de middag zon en na de middag regen, heel veel regen.

De eerste wedstrijd was inderdaad droog en Harold had nog wat veranderd in de hoop dat hij zijn koppeling probleem opgelost kreeg en in ieder geval de wedstrijden kon gaan rijden. Bij de Warm Up leek het nog wat te worden, maar net voor de start ging het mis. Hij ontkoppelde niet meer en de motor sloeg af en Harold kon de baan verlaten. Nog nooit voelde het zo frustrerend en machteloos, maar dat gold ook nog voor een paar anderen, waaronder Marcel en ook Ronald van Vliet die hun motor aan de kant moesten laten staan.

Johnny daarentegen was goed weg bij de start en deed er alles aan om het Atiba moeilijk te maken. Bij de eerste bocht kwam hij wat in het nauw en moest het gas loslaten om vervolgens zijn tweede positie vast te houden. Ronde na ronde was het spannend bij de doorkomst, maar de kaarten waren al snel geschud. Atiba nam een ruime voorsprong en Johnny eveneens op de nummer drie. Hier werd echt gestreden en de sterk opkomende Robbert Huigen kon eerst Harold Vermeulen verschalken, maar de sluwe Andre Niemandsverdriet zag op tijd zijn kans en trok aan het langste end om als 3e over de finish te komen.

De tweede wedstrijd was een heel ander verhaal. De voorspelde regen kwam er ook en een aantal rijders zagen geen reden om de baan op te gaan. Nu was het opnieuw Atiba die de leiding nam met Johnny in zijn kielzog. Maar bij doorkomst was het Johnny die vooraan reed, Atiba was ten val gekomen. Nu bleef Robbert Huigen goed in het spoor, gevold door Harold Vermeulen en maakten het podium compleet in de Pro klasse.

Een openbaring was het om te zien dat ons aller Koos van den Elshout het podium mocht betreden door als derde te eindigen. Voor hem Theo Kerssen die nog ten val kwam in de laatste bocht in de laatste ronde, maar zijn motor op kon pikken en toch achter Henny Olthoff te eindigen.

Het doet zeer dat we niet met z’n drieën konden strijden en nu Marcel beide motoren stuk heeft, zal hij komend weekend op Spa-Francorchamps niet van start kunnen gaan. Harold heeft een nieuwe koppeling laten monteren om erbij te zijn. Donderdag vertrekken we al en hopen een goed weekend tegemoet te zien waar Johnny zijn huidige positie als koploper in de competitie gaat verdedigen.

Groeten,

Johnny, Marcel, Harold

Racing Team Kock

www.racingteamkock.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *