Raceverslag 2015 Red Bull Ring Oostenrijk

https://www.youtube.com/watch?v=7hX_IefdJqI&index=2&list=PLOo-CKp-_QBKm-JR_BnXZpBV3oR3LT3j7Race verslag 3 augustus 2015
RTK op Red Bull Ring Oostenrijk.

SAM_0339IMG_0282

Met slechts één kwalificatie werden de startplaatsen 2 en 7 bemachtigd. Johnny mocht tweemaal de beker in ontvangst nemen door in beide wedstrijden als 2e te eindigen. Harold kwam als 6e over de meet en in de 2e race viel hij net buiten de prijzen met een nog betere 4e positie, na een titanenstrijd met Jeroen van de Vijfeijke.

Zie de film van de Warm up lap > https://youtu.be/0BCyOqPLg-8 https://youtu.be/0BCyOqPLg-8

Start en eerste doorkomst > https://youtu.be/UkmbwoHOu64

John van MIddelkoop heeft een fantastische film gemaakt van de eerste race op de Red Bull Ring in Oostenrijk op 26 juli j.l.
De camera op zijn motor geeft de hele belevenis van de eerste wedstrijd weer vanuit zijn oogpunt.

De drie gebroeders Kock waren niet compleet, Marcel was er ditmaal niet bij.
Johnny reed met Harold naar het roemruchte Spielberg. De donderdag was gepland als reisdag met de vrachtwagen en zouden vrijdagochtend nog een paar uurtjes rijden naar het circuit. Maar Spielberg bei Knittelfeld ligt veel zuidelijker dan de door ons ingestelde Spielberg en zo stonden we onbedoeld aan de Tsjechische grens. Hierdoor waren we pas laat in de middag op het circuit en verspeelden daarmee een aantal kwalificaties die zowel op de vrijdag als zaterdag zouden plaatsvinden. Maar de laatste kwalificatie om 17.30 uur zouden we nog mee kunnen pakken. Deze moesten we laten gaan omdat net vijf minuten voor tijd de regen met bakken uit de lucht kwam. Zaterdag vonden er nog drie kwalificaties plaats, echter ook hier was regen voorspelt.

We waren de enigen, samen met Jan Petersen die in de avond met de dames en kinderen aankwam, die nog geen tijd hadden gezet. Gelukkig kregen we nog 1 droge sessie van moeder natuur en daar werd alles voor gegeven. Johnny lukte het zelfs om zich voor de 2e startpositie te kwalificeren met een knappe rondetijd van 1.37. Harold was een stuk langzamer met 1.40 maar achteraf gezien voldoende om de 7e startplek in te nemen. De startpositie was ditmaal belangrijker dan anders, aangezien men in Oostenrijk besloten heeft geen statische start meer toe te staan als gevolg van vele (dodelijke) incidenten. Nu werd de zgn. rollende start ingezet, waarbij alle rijders in de warm-up lap achter de Pace Car (een vette Lamborghini !) moeten blijven rijden in een lange slinger. Inhalen wordt bestraft met 10 seconden en allen dienen aangesloten te blijven om de ander niet te benadelen. Geheel nieuw voor ons en dat bleek ook wel bij de 1e manche.

Een heel bijzondere ervaring om achter een razendsnelle bolide aan te rijden die het tempo direct hoog legt. De Pace Car rijdt de pitlane in en na het doorkomen van de eerste bocht gaat het gas erop. Johnny zit mooi aan het achterwiel van Atiba Belgrave die met een trainingstijd van 1.35 absoluut de snelste was. Maar ook John van Middelkoop komt goed mee die gelijkwaardig is aan Johnny, terwijl Geert Schepens eveneens aansluiting houdt. Harold komt tekort en tracht gebruik te maken van de strijd die Jeroen van de Vijfeijke voor hem voert met Geert. Die staat zijn positie niet af en Harold rijdt met een rondetijd van 1.395 de finish over als 6e. John geeft zich voorin niet gewonnen en wisselt meerdere keren van positie met Johnny, maar de Kock brother wint deze strijd en komt na Atiba als 2e over de streep met een sterke rondetijd van 1.361.

Allen hebben geleerd van de eerste rollende start en weten dat aansluiten de enige mogelijkheid is om er goed bij te zitten. Er kan geen voordeel meer gehaald worden uit een snelle start en een paar meter achterblijven is moeilijk goed te maken. Dus blijven Johnny en Harold geconcentreerd het lint bij de 2e race volgen en weten wanneer het gas open moet. Voor Johnny wordt de race een stuk rustiger als John uitvalt met een technisch mankement. Atiba is te snel en Johnny rijdt zijn ronden in 1.362 waarmee hij zijn 2e positie consolideert. Voor Harold is dit een hele andere race en weet waar hij het bij de 1e manche heeft laten liggen. Nu komt Jeroen niet bij hem weg en een inhaalmanoeuvre brengt hem op de 5e positie. Het tempo gaat flink omhoog en Harold weet zijn rondentijden te verbeteren met 1,5 seconden naar 1.38 blank. Jeroen geeft zich niet gewonnen en remt Harold uit waarbij de exit van Jeroen bijna het einde van de wedstrijd voor Harold betekent. Vol in de strijd kopieert Harold de actie van Jeroen in de volgende ronde en weet hem daarna voor te blijven. Geert kon door het uitvallen van John het podium betreden voor de derde plaats en Harold viel net buiten de prijzen. Maar na een heerlijk strijdgewoel een genoegzame vierde plek.

Johnny heeft door zijn prestatie nu een sterkere 2e plaats op punten, terwijl Harold op de 4e plaats in het totaal 3D-klassement is gekomen en Ronald van Vliet en broer Marcel voorbij is gegaan, die beiden afwezig waren.

De hele entourage op de Red Bull Ring is werkelijk fantastisch, waarbij in de Fan Zone ook alles te zien is waar Red Bull haar sponsorgeld in steekt. Schitterend aangekleed en ook voor de kinderen is er vermaak.

 We trachten een beeld te schetsen met een videofilmpje van de rollende start.
 Meer foto’s volgen en in te zien via de fotomap.
Komende zondag 9 augustus nemen we met ons 3-en voor het eerst deel aan een heuse endurance; de 6-uurs van Spa Francorchamps met de Le Man start.

Groeten,
Johnny, Marcel, Harold
Racing Team Kock
www.racingteamkock.nl